Isabel & Stefaan Deleu
ijskarretje.be
1997
Op 6 juni 1997 startte ik ( Stefaan Deleu ) in bijberoep
met het verkopen van hamburger en braadworsten
op rommelmakten, voetbalwedstrijden maar
vooral aan discotheken Pavaroti ( Ingelmunster )
en aan Billy Bops ( Zwevegem)
was ik 's nachts te vinden in het weekend.
1998
In februari 1998 kreeg ik de kans om een diepvriesronde van
Roger Vandekendelaere uit Beitem ( Roeselare ) over te nemen.
Gaan werken als metaalbewerker was dan geen optie meer en zo
begon ik voltijds als zelfstandige deur aan deur verkoper.
Er werdt vooral ijs van VDB verkocht en een groot assortiment diepvriesproducten behoorde ook tot het gamma.
2001
Na een tijd van gezondheidsproblemen starte ik opnieuw
met deur aan deur verkoop.
Met dank aan Daniel Pascal uit Bekegem die me de kans gaf
om op zelfstandige basis met een van zijn diepvrieswagens
op ronde te gaan van deur tot deur.
Niet meer de 3 wekelijkse toernee waar ik steeds
bij dezelfde klanten kwam maar een 1 malige passage per jaar.
2002
Na een opleiding van enkele weken starte op 11 juli
mijn vrouw Isabel als zelfstandig deur aan deur verkoopster.
We konden met 2 meer werk verrichten dan alleen
en waren zo dag en nacht samen.
Eind 2002 beslite ik om te stoppen met de hamburgerwagen.
2003
Met 2 jaar succes achter de rug beslisten we om terug
te investeren in een eigen diepvrieswagen
en niet meer op ronde te gaan voor een ander op percent.
We namen contact op met het familiebedrijf Haro uit Ranst
waar we roomijs kochten die bereid was met verse hoevemelk.
2005
In het najaar kochten we een kleine diepvrieswagen
en een ijskar om het dessert te verzorgen op feestjes.
Als schepijs gebruikten we het roomijs dat we aankochten bij Haro.
2006
In 2006 begonnen we met de verhuur van onze ijskar.
Er werd verhuurd voor babyborrels, verjaardagen, communies,
vormsels, lentefeesten, huwelijken, jubileeën enz..
Ook scholen en bedrijven konden een beroep doen op ons.
We stonden zelf af en toe op evenementen
waar we onze ijsjes verkochten.
De kleine diepvrieswagen gebruiken we
om van feest naar feest te rijden.
Tijdens de week vulden we deze kleine diepvrieswagen
met het roomijs van Haro en zo kon mijn vrouw Isabel
haar eigen toernee doen en deed ik een andere toernee
met de grote diepvrieswagen.
2007
Vanaf september volgde ik een cursus consumptie-ijs
in het VIVO te kortrijk.
We wilden de klanten op de feestjes nog van beter ijs voorzien
en al snel kocht ik een eigen ijsturbine
die 8 liter vers ijs draaide in 12 minuten.
2009
Toen we op een feest aanwezig waren met onze ijskar
zagen we daar een collega aan het werk.
Hij had een chocoladefontein bij met vers fruit.
Als ondernemer zag ik onmiddellijk het potentieel van deze fontein.
Een maand later hadden we zelf een aangeschaft
en kon de verhuur daarvan beginnen.
We verhuurden de chocoladefontein met bediening en fruitbrochettes.
2011
We kochten nog een klein ijskarretje bij om nog meer
feestjes te kunnen verzorgen.
Met dit ijskarretje konden we vooral de kleinere gezelschappen
bedienen van heerlijk ambachtelijk ijs.
2017
Er was nood aan wat meer ruimte
en hadden kans om een unit aan te kopen in een
bedrijfsverzamelgebouw op het industrieterrein van Moorslede.
2019
Nadat we eind 2018 de sleutels van onze unit in ontvangst
hadden genomen kon de inrichting beginnen met als deadline 1 Mei.
Zoals voorzien begonen we op 1 Mei met een pop-up shop.
De shop zou telkens op zaterdag open zijn van 1 mei tot september.
2020
Het jaar dat alles stil viel, Corona ge weet wel.
We mochten onze job niet meer uitvoeren maar gelukkig
kregen we financiele steun van de staat.
Op 1 Mei mochten we echter wel onze pop-up shop openen voor take-away.
Aangezien alle feesten werden geannuleerd en we nergens meer naartoe
konden met onze ijskarretjes besloten we om in onze shop ijsjes te scheppen.
2021
Na 6 maand door het gekende Corona virus thuis te hebben gezeten
begonnen we voor de 3 de keer met onze pop-up shop op 1 Mei.
Enkel bestelde leveringen mochten de deur uit.
Maar, we bleven niet bij de pakken zitten.
Er werden plannen gesmeed om een nieuwe diepvrieswagen
aan te schaffen die wat groter is dan diepvrieswagen die we nu hebben,
zo kunnen we meer ijsproducten meenemen op baan.
Tijdens de zomermaanden zochten we naar een oplossing
voor een nieuwe leverancier van chocoladetruffels aangezien
de neef van Isabel gestopt was vanwege pensioenleeftijd.
We vonden niet wat we zochten en eind augustus beslisten we van zelf de chocolade truffels te maken en kochten we het recept en enkele toestellen.
We investeerden ook in een nieuwe chocolademachine met
truffelgrille en truffelmolen om sneller de truffels te kunnen overtrekken.
2022
Om het onderhoud van de vloer in de ijskeuken en shop beter te kunnen uitvoeren werdt er door een externe firma een acylaatvloer aangebracht.
Aangezien we tijdens de maand januari ons verlof nemen
konden de werken toen plaatsvinden.
Op 12 april was het zover, we mochten eindelijk
onze nieuwe diepvrieswagen ophalen.
De eerste dagen draaiden we proef in onze werkplaats
om na te kijken als alles goed werkte.
Op goede vrijdag 15 april gingen we ermee van start.
Op de horecabeurs te Gent bestelden we bij ECD een nieuwe ijsturbine
van 7 liter voor een nog betere smaak en structuur.
We kochten ook een pasteurisator aan van 60 liter om
vlugger en meer ijsmix per keer te kunnen koken.
2023
De nieuwe ijsmachines van het merk Valmar werden geleverd op 1 februari.
Binnenkort gaan we terug van start met het produceren van ambachtelijk ijs.
9 Februari 2023 is een belangrijke dag.
Dag op dag 25 jaar geleden ben ik gestart als ijshandelaar.