Isabel & Stefaan Deleu
ijskarretje.be
1997
Op 6 juni 1997 startte ik, Stefaan Deleu, in bijberoep met de verkoop van hamburgers en braadworsten op rommelmarkten, voetbalwedstrijden,
en vooral bij discotheken Pavaroti in Ingelmunster en Billy Bops in Zwevegem.
In de weekenden was ik hier ’s nachts te vinden.
1998
In februari 1998 kreeg ik de kans om de diepvriesronde van
Roger Vandekendelaere uit Beitem (Roeselare) over te nemen.
Vanaf dat moment koos ik volledig voor het zelfstandig ondernemerschap
en stopte ik met mijn werk als metaalbewerker.
Ik begon voltijds als deur-aan-deurverkoper en verkocht vooral ijs van VDB, aangevuld met een breed assortiment diepvriesproducten.
2001
Na een periode van gezondheidsproblemen hervatte ik
de deur-aan-deurverkoop, met dank aan Daniel Pascal uit Bekegem.
Hij gaf me de kans om met een van zijn diepvrieswagens zelfstandig
op ronde te gaan.
In plaats van de vaste driewekelijkse tournee,
kwam ik voortaan slechts één keer per jaar bij dezelfde klanten.
2002
Op 11 juli, na enkele weken opleiding, begon mijn vrouw Isabel als zelfstandig deur-aan-deurverkoopster.
Samen konden we meer werk verzetten en waren we altijd samen.
Eind 2002 besloot ik om te stoppen met de hamburgerwagen.
2003
Na twee succesvolle jaren kozen we ervoor om te investeren in een eigen diepvrieswagen, zodat we zelfstandig konden opereren zonder voor iemand anders op commissie te werken.
We gingen in zee met het familiebedrijf Haro uit Ranst,
dat roomijs maakt met verse hoevemelk.
2005
In het najaar kochten we een kleine diepvrieswagen en een ijskar
om op feesten en evenementen desserts te verzorgen.
Voor het schepijs gebruikten we het ambachtelijke roomijs van Haro.
2006
In 2006 begonnen we met de verhuur van onze ijskar voor allerlei feesten,
zoals babyborrels, verjaardagen, communies, en huwelijken.
Ook scholen en bedrijven deden regelmatig beroep op ons.
De kleine diepvrieswagen kwam goed van pas om vlot
van feest naar feest te rijden.
Tijdens de week vulde Isabel de diepvrieswagen met Haro-roomijs
voor haar eigen ronde, terwijl ik met de grote diepvrieswagen
een andere route reed.
2007
In september volgde ik een cursus consumptie-ijs in VIVO in Kortrijk.
We wilden ons ijs op feestjes naar een hoger niveau tillen.
Kort daarna kocht ik een eigen ijsturbine,
waarmee ik 8 liter vers ijs kon draaien in 12 minuten.
2009
Tijdens een feest zagen we een collega met een chocoladefontein en vers fruit, wat meteen mijn interesse wekte.
Een maand later schaften we zelf een chocoladefontein aan
en breidden ons aanbod uit met chocoladefonteinen voor verhuur,
inclusief bediening en fruitbrochettes.
2011
Om aan de groeiende vraag te voldoen
kochten we een extra klein ijskarretje waarmee we
ook kleinere gezelschappen konden bedienen van ambachtelijk ijs.
2017
Door ruimtegebrek hadden we nood aan uitbreiding.
We konden een unit aankopen in een bedrijfsverzamelgebouw
op het industrieterrein van Moorslede.
2019
Eind 2018 kregen we de sleutels van onze nieuwe unit en begonnen
we met de inrichting.
Op 1 mei openden we een pop-up shop,
die wekelijks op zaterdag geopend was van mei tot september.
2020
In het jaar dat alles stilviel door de coronapandemie,
mochten we ons werk niet meer uitvoeren.
Gelukkig kregen we financiële steun van de overheid.
Op 1 mei mochten we onze pop-up shop wel openen voor take-away,
en we besloten om hier schepijs te verkopen,
aangezien alle feesten geannuleerd waren.
2021
Na zes maanden stilstand door corona heropenden
we op 1 mei onze pop-up shop.
Enkel bestellingen mochten de deur uit.
We lieten het hoofd niet hangen en besloten een
nieuwe diepvrieswagen aan te schaffen.
Deze grotere wagen zou ons in staat stellen om meer
ijsproducten mee te nemen.
Tijdens de zomer vonden we zelf een oplossing
voor de productie van chocoladetruffels,
nadat Isabels neef stopte wegens pensioen.
We investeerden in een recept, machines,
en een nieuwe chocolademachine,
waarmee we zelf ambachtelijke truffels konden maken.
2022
In januari werd een acrylaatvloer gelegd in onze ijskeuken en shop,
om het onderhoud te vergemakkelijken.
Op 12 april mochten we eindelijk onze nieuwe diepvrieswagen ophalen
en na een korte testperiode gingen we op 15 april van start.
Op de horecabeurs in Gent bestelden we een nieuwe ijsturbine van 7 liter
voor een nog betere smaak en textuur.
Daarnaast kochten we een pasteuriseermachine van 60 liter
om sneller grotere hoeveelheden ijsmix te kunnen bereiden.
2023
Op 1 februari werden onze nieuwe ijsmachines
van het merk Valmar geleverd.
Binnenkort gaan we weer van start met het
produceren van ons ambachtelijke ijs.
9 februari 2023 markeert een bijzondere mijlpaal:
exact 25 jaar geleden begon ik als ijshandelaar.